fredag 18 september 2009

Symptom of the Hel- & halvfabrikat

Säg halvfabrikat och matsnobbar och tro-sig-vetare börjar föra monolog om hur hemska de är, och hur de minsann aldrig använder halvfabrikat hemma. Det beror nog på att de flesta inte vet vad halvfabrikat betyder. Ett halvfabrikat är en råvara som bearbetats industriellt på något sätt, med syfte att underlätta matlagning. Exempel på halvfabrikat är vetemjöl, frysta ärtor eller honung på burk.

Dessa halvfabrikat är det inget fel på, och vi behöver fler bra halvfabrikat. Det vi inte behöver är fler helfabrikat av typen färdiga köttbullar eller rätter som värms i microugn. Hur många som gör egna köttbullar blandar i 30-40% skorpmjöl, och kryddar sen upp smeten med smakförstärkare för att det skall smaka kött? Ingen jag känner i alla fall. Men det är vad du betalar för om du köper färdiga kötbullar i affären. Jag tycker inte det är så aptitligt, och de flesta har faktiskt tid att göra egna, med lite planering.

Köp fem kilo färs en lördag och rulla köttbullar i en timme; har du barn i rätt ålder så har du dessutom gratis arbetskraft, så länge de tycker det är kul att hjälpa till. Stek dem - köttbullarna alltså, inte barnen - (det kan du till och med göra i långpanna i ugnen om du vill slippa ett extra moment), låt dem svalna och frys in. Du har nu ett par hundra köttbullar som du snabbt kan tina upp när du vill, helt utan konserveringsmedel och smakförstärkare.

Visst, det tar någon timme av din tid, men det tycker jag det är värt för den skillnad i smak och själva vetskapen om att Scan (deras köttbullar lär fortfarande vara de mest populära, trots att de bara smakar lök) tjänar en smula mindre pengar. Det förtjänar de, efter sina bluffnamn på billiga styckdetaljer. Men mer om detta i en senare bloggpost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar